Odette Bakker is een ondernemer in hart en nieren.
Ruim twaalf jaar geleden startte zij samen met haar compagnons Dazure, een organisatie binnen de financiële dienstverlening. Dazure ontwikkelt overlijdens- en inkomensverzekeringen, maakt eerlijke goede producten en heeft de ambitie om de financiële wereld beter te maken. Odette is een gepassioneerde vrouw met nog vele ambities, wat tijdens dit interview zeker naar voren kwam.
Wat is het leukste moment geweest in je leven?,
Ik heb veel verschillende momenten in mijn hoofd: samen met mijn vriend Ramon gaan reizen door Italië, mooie herinneringen met de kinderen, na een moeilijk en lang traject toch zwanger worden van mijn tweede kind, onze zoon Joe, momenten met vrienden en familie die door de corona ook waardevoller zijn geworden, maar zeker ook het 12,5-jarig bestaan van mijn bedrijf.
Jammer om geen feest te mogen vieren, maar we krijgen ook vele leuke reacties van zakenrelaties per post., Zoals een stuk chocolade met de tekst: ‘Al 12,5 jaar staan jullie je mannetje’, maar dan met een roze hak erbij.
Wat is je grootsteblunder op dewerkvloer geweest?
Dat zijn er meerdere geweest, zal er dus één kiezen. We hadden een heel mooi product geïntroduceerd, maar uiteindelijk een grote inschattingsfout gemaakt, waardoor het product geen succes werd. Een goed idee is 10%, de uitvoering ervan is het grootste deel.
Je blunders geven je ook weer goede inzichten. Dit laat wel zien dat het ondernemen gepaard gaat met vallen en opstaan. Je moet hiervoor uit je comfort zone durven te stappen.
Wat is het moeilijkste wat je ooit hebt gedaan?
Zeker weten het beginnen als ondernemer. Ik ben deels een zekerheidszoeker en heb altijd prima banen gehad. Nu moest ik ergens instappen waarvan ik niet wist wat het me zou brengen.
Waar erger jij je het meest aan?
Oneerlijkheid. Ik heb een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en eerlijk zijn naar jezelf. Een betere wereld begint bij jezelf.
Oneerlijkheid kom ik ook tegen binnen de financiële dienstverlening. Wij maken eerlijke producten en vragen bij ieder product onszelf af, kan ik dit aan mijn familie aanbieden., Maar soms word je belemmerd door bijv. automatisering of wet/regelgeving. . Ik ben dan wel iemand die zichzelf steeds de vraag stelt: “hoe kan het dan wel?”
Als Dazure steunen wij ook onder andere Stichting maatschappelijke opvang in Breda. Niet alleen met geld sponsoren, maar ook dingen ondernemen zoals het organiseren van een Verwendag en eens in de 6 weken koken. Het is waardevol om met ons hele team hieraan bij te dragen.
Vanuit JINC geven we aan studenten van verschillende middelbare scholen in Breda onder anderen sollicitatielessen en is er ruimte voor een tijdelijke stage bij Dazure.
Welke uitspraak zegt alles over jou?
Waarom moeilijk doen, als het samen kan? Ik geloof ook echt in de spreuk “je moet kunnen delen om te vermenigvuldigen”. Je kan in je eentje heel veel bereiken, maar ik ben zelf ook gegroeid in mijn bedrijf en persoonlijke ontwikkeling door de mensen om me heen die verschillende disciplines hebben en een weerwoord durven te geven.
Ik geloof ook dat de beste bedrijven teams hebben met verschillende disciplines en daarin is diversiteit ook erg goed, dit zorgt voor verschillende inzichten. Binnen de Tweede Kamer zou het ook sterk zijn als er diversiteit zou zijn op meerdere fronten. Het gaat niet per se over het verschil tussen mannen en vrouwen, maar ook verschillende culturen, transgenders en dergelijke, wat zorgt voor een diverse afspiegeling.
“Leven en laten leven, blijf elkaar stimuleren. Als je ondernemer wil zijn moet je flexibel zijn.”
Als je een dag iemand anders zou mogen zijn, wie zou dat dan zijn en waarom?
Ik vind muziek heel belangrijk, dat geeft me heel veel energie. Daarom zou ik wel een dag met Adele willen ruilen, haar muziek en stem is prachtig.
Wat betekent succes voor jou?
Succes betekent voor mij voldoening krijgen van doelen die je stelt en zodra je deze bereikt hebt dit ook enorm te vieren. Succes kan op meerdere vlakken zijn. Zakelijk vind ik dit bijvoorbeeld dat ik in 12,5 jaar een bedrijf heb opgebouwd zoals ik heb gehoopt en voor ogen had. Ik heb tegenslagen overwonnen en nooit opgegeven. Met Dazure probeer ik met financiële producten de wereld beter te maken. Mijn team draagt daar ook zeker aan bij. Je kunt dag in dag uit de ontwikkelingen daarin zien. Succes delen met elkaar vind ik dus erg belangrijk.
Ik vind het dus belangrijk om succes echt te vieren, maar ook stil te staan bij wat er misgaat. Wat daarbij helpt is zelfcompassie. In de begin jaren als zelfstandig ondernemer was ik vrij hard voor mezelf. Als het mis ging dan kon ik mezelf zo op mijn kop geven. Je moppert ook niet op een kind die leert fietsen. Je blijft dat kind aanmoedigen om ervoor te zorgen dat het alsnog lukt. Dus lief zijn voor jezelf helpt. Succes vind ik ook in mijn compagnon Indra. Dat wij gewoon na 12,5 jaar nog steeds zo op één lijn zitten en ben er trots op dat we inmiddels samen voor het 2e jaar zijn opgenomen in de lijst van 100 meest belangrijke vrouwen in de financiële sector.
Zou jij jezelf succesvol kunnen noemen? En waardoor denk je dat je succesvol bent?
Ik vind mezelf succesvol, omdat ik de veerkracht in me heb, doorzettingsvermogen en betrokkenheid naar anderen toe. Succes is ook om het voor de mensen om je heen te blijven doen. Zes jaar geleden had ik hier waarschijnlijk een ander antwoord op gegeven om bescheiden te willen zijn, maar ik besef me nu dat ik gewoon trots mag zijn op deze afgelopen 12,5 jaar. Als Dazure stellen we ieder jaar nieuwe organisatiedoelen . Onze kernwaarden moeten duurzaam en bestendig zijn, maar de organisatiedoelen moet je bij kunnen sturen.
Welke persoonlijke doelstelling wil je dit jaar bereiken? En hoe kan Aithra je daarbij helpen?
Op persoonlijk vlak (na een intensieve periode door corona), balans goed blijven bewaken tussen privé en werk. Dus echt het energielevel in balans te houden. Aithra helpt mij hierbij door de energie die ik krijg van bijeenkomsten en netwerken met elkaar om inspiratie op te doen en van elkaar te blijven leren. Een persoonlijke doelstelling is ook om met het bestuur van Aithra ervoor te zorgen dat de weg die we zijn ingegaan ook af te maken en later samen mooie events met bestuur en commissies neer te zetten.
Wat was voor jou het meest bijzondere tijdens de Corona pandemie?
Mijn vader kreeg helaas prostaatkanker. Met het gezin moet je hier samen een weg in zien te vinden. Gelukkig herstelt hij goed.
En met het Dazure team online en 1 op 1 aandacht blijven bieden, na blijven denken over wat iedereen nodig heeft. We waren altijd bezig met hoe we het teamgevoel konden behouden en dat is gelukt.
Een crisis creëert vaak een vecht, vlucht of freeze modus. Door de corona crisis kwam ik in de vecht modus terecht, de drive om hier met elkaar doorheen te komen. We kregen het zo ontzettend druk, moesten thuis werken en hadden een gezin te onderhouden.. We hebben een super goed team en iedereen wilde het met elkaar regelen. We kwamen elkaar hierin erg tegemoet om alles te kunnen blijven realiseren. De mensen in ons team kunnen echt zichzelf zijn en dat maakt samenwerken makkelijker.,
Wie of wat heeft jou geïnspireerd om te gaan ondernemen?
Mijn vader is ook vanuit loondienstverband ondernemer geworden. Daardoor heb ik dus kunnen zien dat het wel gewoon mogelijk is. En Pim, onze aandeelhouder hier, heeft eerdere succesvolle ondernemingen neergezet. Indra en ik vullen elkaar zo goed aan, inspireren elkaar en vertrouwen elkaar volledig.. Mijn vriend Ramon heeft mij altijd gestimuleerd om het gewoon te doen. Eigenlijk is alles een samenloop van omstandigheden geweest om te gaan ondernemen. De drijfveer was dat ik zelf de grip ergens op wilde houden. Ik zag dingen die ik anders wilde doen.
Welke tegenslagen heb je in het ondernemerschap meegemaakt die je hebben gebracht tot waar je nu bent?
Ik heb diverse tegenslagen meegemaakt zoals samenwerkingen die je opstart en die toch anders lopen. Daardoor heb ik soms helemaal opnieuw moeten beginnen wat zorgt voor veel reflectie. Als er een boek zou zijn met de titel “Hoeveel tegenslagen je te verwerken hebt gehad om hier na 12,5 jaar te komen”, dan zou ik er een half boek mee kunnen vullen. Het is letterlijk vallen en opstaan en het is soms drie stappen vooruit en een stap weer terug.
Je kunt niet ondernemen zonder tegenslagen. Zonder tegenslagen is er geen succes.
Wat vind je het allerleukst aan ondernemen?
De dynamiek. Voortdurend kijken en bijsturen om te zien wat goed werkt voor het bedrijf. Dit gaat gepaard met soms een slag missen, maar soms ook heel goede stappen voorwaarts maken. Ervaring leert wat wel en niet werkt. Het blijft zoeken naar succes binnen het ondernemen en dat maakt ondernemen het leukste wat er is.
Ben je het meest trots op wie je bent of op wat je hebt bereikt bij Dazure?
Voor nu ben ik trots op wie ik ben, waardoor ik dit met Dazure heb kunnen bereiken. 12,5 jaar geleden was ik best onzeker en legde de lat vaak te hoog. Nu ben ik veel zelfverzekerder, ik durf fouten te erkennen en te omarmen, maar zeker ook mijn successen uit te spreken en te vieren. Met mijn imperfecties ben ik gekomen tot waar ik nu ben.
Wat was voor jou uiteindelijk de connectie met Aithra?
Ik ben benaderd door Aithra doordat iemand mij had opgegeven voor de Aithra award. Toen kreeg ik een pittige vragenlijst wat stof gaf tot nadenken. Zo ben ik met Aithra in aanraking gekomen. Ik ben toen een aantal bijeenkomsten bij gaan wonen en merkte dat er een hele leuke klik was met de organisatie. Het is ook interessant om samen met ondernemende vrouwen in contact te zijn, daar krijg ik altijd energie van.
Wat zou, vanuit jouw ondernemers oogpunt, binnen 2 jaar Aithra het liefst willen meemaken?
Aithra meer op de kaart zetten, meer met elkaar dragen. Elkaar op zakelijk vlak weten te vinden wanneer je iemand nodig hebt. Dus eigenlijk een bestendig netwerk met elkaar oprichten waarin je elkaar het ondernemerschap gunt en bijvoorbeeld banen en opdrachten via elkaar kunt vinden. En uiteraard elkaar inspireren en van elkaar leren.
Doe waar je goed in bent en dan kunnen we daar met zijn allen van leren. Het zou super zijn als de leden zich allemaal betrokken genoeg voelen om met elkaar de inhoud van Aithra te bepalen. Elkaar weten te vinden als netwerk, ook op zakelijk vlak.
Welke tip zou je mensen willen meegeven die ook willen ondernemen?
Dat je kritisch naar jezelf blijft kijken over wat je gaat ondernemen. Is het uitvoerbaar en is er markt voor? Het is bijvoorbeeld handig om van je onderneming en jezelf een SWOT-analyse te maken om te kijken of je het ondernemen in je eentje kunt doen, of er iemand bij nodig hebt. Geef ook vooral niet op. Als je wilt ondernemen, gun jezelf de tijd. Zorg dat je een realistisch en haalbaar stappenplan maakt. Doe iets wat bij je past. Als je authentiek bent verkoop je beter en ben je geloofwaardiger wat het voor jezelf ook leuker maakt!
Binnenkort mag ik Barbara gaan interviewen, ik zou graag van je willen weten wat je aan haar zou willen vragen?
Wat heb jij in deze coronatijden het meest gemist (zakelijk of privé) en heb je alternatieve manieren gevonden wat jou energie geeft in deze tijden?