Interview Barbara Luijks

 Barbara Luijks werkt als marketingmanager bij KARL STORZ Endoscopy. KARL STORZ endoscopy is een Duitse multinational en werkzaam binnen de medische, veterinaire en industriële industrie. Barbara is verantwoordelijk voor de Diergeneeskundige markt in Europa. Voorafgaand aan het interview hebben we twee endoscopische ingrepen in een referentie dierenkliniek in Beneden-Leeuwen bijgewoond. We mochten meekijken met verschillende chirurgische ingrepen waar de kliniek in gespecialiseerd is. Na deze ingrepen en een kop koffie kon het interview beginnen en leerden we Barbara beter kennen.

 

Laten we aftrappen met de vraag die Odette aan jou heeft gesteld. Deze vraag luidt als volgt: Wat heb jij in deze coronatijden het meest gemist (zakelijk of privé)? Heb je ook alternatieve manieren gevonden wat jou energie geeft in deze tijden?

Ik ben denk ik, een van de weinige Nederlanders die geen moeite heeft gehad met de Lock down. Wij wonen in Hoogerheide in een bosrijke omgeving met mijn moeder, onze drie kinderen en huisdieren. Ik hou van het buitenleven en werk al bijna 10 jaar ‘remote’ waarbij flexibiliteit een vereiste is. Een aspect wat ik zowel zakelijk als privé wel mis is dat ik normaal veel reis binnen Europa, maar COVID-19 heeft ook zeker gezorgd voor een snelle digitalisering van de wereld, waardoor inefficiënte afspraken en reizen sneller tot het verleden behoren wat weer bijdraagt aan een bewustere wereld.

 

Wat betekent succes voor jou?

Ik denk voldoening halen uit zaken die ik aanpak. Mijn persoonlijke stempel toevoegen waardoor iets een meer unieke of betere uitkomst krijgt.

 

Tegen welke werkzaamheden of activiteiten zou je het liefst ‘nee’ willen zeggen?

Na 16 jaar in de veterinaire wereld te werken ben ik erachter gekomen dat vertrouwen binnen mijn professionele netwerk de sleutel is tot succes. Ik wil het beste op lange termijn voor de klant. Een aankoop eindigt niet bij het leveren van een product maar je wordt een onderdeel van de KARL STORZ familie waar wensen evolueren. Binnen Europa werkt KARL STORZ in sommige gevallen met distributeurs. Daar zijn andere belangen bij betrokken waar vaak het eindresultaat niet zo optimaal als bij een dochteronderneming, dat aspect is frustrerend en zou ik graag uit de wereld willen hebben.

 

Welke slechte gewoonte zou je oppakken als het niet meer slecht zou zijn?

Een slechte eigenschap van mij is dat ik ongeduldig ben. Dit zit regelmatig in de weg, soms heeft het ook voordelen. De wereld draait voor mij te langzaam, zowel tijdens werk als privé. Ik zou graag meer uren in een dag hebben.

 

Wat zou je voor een ander doen, als je meer dan genoeg geld en tijd had?

Een van mijn kwaliteiten is voor andere zorgen, voor mens en dier. Daar haal ik voldoening en energie uit en heb ik ook oneindig geduld voor. Over de jaren heen heb ik veel ‘kansloze gevallen’ opgeknapt maar ook gedragsproblemen bij dier (en eigenaar) opgelost. Mensen verbazen zich over de symbiose bij ons thuis. Daar zou ik graag meer tijd en energie in willen steken en op anderen overbrengen.

 

Toevallig heb ik afgelopen week de laatste studie modules aangevraagd bij de Open Universiteit om mijn graad in dierenpsychologie af te ronden. Het ziet er toch naar uit, dat het gaat lukken.

 

Wat is het leukste moment geweest in je leven, wat je zo weer opnieuw mee zou willen maken?

Werk gerelateerd: ik ben begonnen in markt die nog niet bestond, dit stond in de kinderschoenen. Ik was de enige die als aanspreekpunt diende. Dierenartsen moesten overtuigd worden van een nieuwe operatietechniek welke een andere manier van denken betekende maar ook een investering in de toekomst was. Nu 16 jaar later is minimaal invasieve chirurgie de gevestigde orde en gouden standaard binnen geneeskunde. Daar onderdeel van zijn vind ik heel speciaal. Endoscopie heeft het welzijn van dieren wereldwijd vergroot en het niveau van Diergeneeskunde geprofessionaliseerd.

 

Privé zijn het er gelukkig veel; Zo ben ik na mijn afstuderen met een vriendin een maand door Zuid-Afrika gaan reizen. We hadden onze minor in Wildlife management behaald en zijn van Johannesburg naar Kaapstad gereisd. Die reis zou ik graag nog een keer opnieuw doen.

 

De periode dat mijn man en ik verliefd werden… dat was magie en dat wens ik iedereen toe om het mee te mogen maken. Het bestaat echt, zoals het in de films en boeken staat beschreven. Neem nooit met minder genoegen!

 

Wat is het moeilijkste wat je ooit hebt gedaan?

Besloten dat ik wilde scheiden van mijn ex-man. In het hart van elke moeilijkheid ligt een kans.  

 

Wat heb je al jaren willen doen, maar is nog steeds niet gebeurd?

Iets voor mezelf doen. Al jaren zeggen de mensen rond mij, dat ik een boek moet gaan schrijven. Ik hou van lezen en ben goed met woorden. Het zit zelfs grotendeels al in mijn hoofd, maar ik moet er tijd voor vrij maken. Hiervoor zou ik een maand in complete afzondering moeten gaan, wat me heerlijk lijkt.

 

Meer rust en balans tussen werk en privé vinden. Ik kan heel veel doen in korte tijd en ben heel onafhankelijk in mijn werk. De snelheid heeft me dus ook heel veel gebracht, maar ik vlieg ook wel eens uit de bocht.

 

Over welke karaktereigenschap beschik je waar je het meest trots op bent?

Op nummer 1: veerkracht. Ik heb een hoog aanpassingsvermogen ontwikkeld, kan snel schakelen en daardoor extreem stressbestendig.

 

Wat voor karaktereigenschappen vind je heel vervelend bij iemand anders?

Traagheid. Onwetendheid, dat ligt aan je eigen voorbereiding. Onervaren eigenaren die impulsief een hond uitkiezen op uiterlijk en niet op karakter en dan verbaasd zijn dat het een lijdensweg wordt waar het dier de dupe van is. Ik stoor me aan mensen die liever in een slachtofferrol kruipen dan uit hun ‘comfort zone’ komen en hun schouders eronder zetten.

 

 

Hoe ben je tot de functie gekomen die je nu uitoefent?

Ik ben afgestudeerd als Dierkundig Ingenieur. Na mijn studie heb ik sales ervaring opgedaan als productspecialist bij een distributeur welke KARL STORZ producten in de BENELUX verkocht. Ik kon me na 6 jaar niet meer vinden in het beleid van de distributeur en had ontslag genomen waarna KARL STORZ mij rechtstreeks aan nam voor de gehele veterinaire markt in Europa. Dit jaar ben ik 10 jaar in dienst van KARL STORZ.

 

Wat vind je het allerleukst aan je baan bij KARL STORZ?

De vrijheid en afwisseling in het mooiste vakgebied wat er is. Werken voor een Duits familiebedrijf heeft mij de betekenis van loyaliteit bijgebracht.

 

Wat was voor jou uiteindelijk de connectie met Aithra?

Door Marjon Habets, een van de oprichtsters van Aithra, ben ik meerdere malen gevraagd. Het sprak me gelijk aan maar door mijn internationale functie had ik geen tijd om actief deel te nemen. Door de Lock down kreeg ik eindelijk de ruimte om mezelf aan te melden. Ik ben gelijk lid geworden van de Programma en Leden commissie om mijn lidmaatschap van Aithra ten volle te benutten.

 

Hoe zou je de samenwerkingen met Aithra beoordelen?

Voor nu is het vooral veel persoonlijke input omdat ik in de commissie zit. Ik hoop voor Aithra dat er onderling meer connecties komen, meer individuele diepgang. Er zit zoveel kennis en expertise binnen Aithra wat nog beter benut kan worden.

 

Welke persoonlijke doelstelling wil je dit jaar bereiken? En hoe kan Aithra je daarbij helpen?

Een persoonlijke doelstelling is om het programma tot een hoger niveau te tillen zodat er voor ieder lid een raakvlak is. Het is mijn bedoeling om iedereen wel persoonlijk te leren kennen. Dit kunnen we als programmacommissie stimuleren door kleine en laagdrempelige events met impact te organiseren.

 

Je werkt voor een groot internationaal bedrijf. Hoe merkt je dit?

Onze voertaal is standaard Engels, er wordt bijna niets Nederlands gedaan, uitsluitend met een nationale distributeur. Mijn directe veterinaire collega’s zitten verspreid per continent. Europa wordt vaak door de grote wereldmachten als een land gezien. “How are things in Europe?”

 

Was je als kind al dol op dieren? Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Vanaf kleins af aan kwamen alle ‘mislukkelingen’ bij mij. Denk dan aan een eend die niet kon zwemmen, een lammetje met een hazenlip of een kraai met gebroken pootje. Ik had geen andere weg in kunnen gaan.

 

Merk je dat je de liefde voor dieren vanuit huis hebt meegekregen?

Mijn familie komt uit een lijn van ondernemersvan vijf generaties van ‘warme’ slagers. Er werd daar altijd met heel veel ontzag en respect gehandeld. Ik heb altijd alle vrijheid van mijn ouders gekregen om te ontdekken waar mijn passie lag en geleerd dat hard werken voldoening brengt. Of misschien zagen ze al heel vroeg in dat dieren onlosmakelijk verbonden zijn met mij.

 

Waar verschillen mensen van dieren of gelijkenissen?

Mijn passie binnen diermanagement is ethologie en zoo-antropologie; de studie van gedrag en mens-dier interacties. Er zijn veel gelijkenissen en ik heb al jong geleerd om ‘echt’ te kijken. Wat me wel verontrust is de toename van antropomorfisme (het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren) in de huidige samenleving.

 

Hoe ziet jouw werkdag/werkweek eruit? De week van Barbara:

Een dag is nooit hetzelfde maar het opzetten van trainings- en opleidingsdoeleinde voor dierenartsen in verschillende landen is rode draad binnen mijn functie. Sales & Marketing, Customer relations, Crisismanagement en Business development zijn belangrijke onderdelen in mijn werkweek. Een patiënt in mijn vakgebied is niet altijd een zoogdier en interventie is niet altijd hetzelfde.

 

De (Dier)geneeskunde staat nooit stil; In 3D opereren of kunstmatige intelligentie wordt steeds meer geïntegreerd in de medische wereld en heeft de toekomst. KARL STORZ is een trendsettend bedrijf; we ontwikkelen de meest innovatieve en baanbrekende technieken i.s.m. medisch specialisten. Marktonderzoek is een terugkerend pionierend onderdeel waarbij relatiebeheer met KOL’s binnen elk specialismen en diersoort een groot aspect is.


Het volgende Aithra-lid dat ik mag gaan interviewen is Marjorie van Geenhuizen. Wat zou je graag van haar willen weten?

Cultureel ondernemerschap is het vermogen om financieel, materieel, personeelsmatig en managementmatig de nodige middelen te mobiliseren en in te zetten om een cultureel project te realiseren vanuit een specifieke culturele praktijk en zakelijke mindset. Voor Covid was dit al een sector waar het nodige op werd bezuinigd. Op welke wijze is cultureel ondernemerschap veranderd in dit geval? Heb je een andere aanvliegroute bepaald of blijf je juist op dezelfde wijze doorgaan?
 

 

Deel:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Aithra Nieuws

Andere nieuwsberichten