International Women’s Day

Informeren en inspireren

Op maandag 8 maart was het weer Internationale Vrouwendag. Een dag waar wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. In heel Nederland werden evenementen georganiseerd waar iedereen online bij kon aanhaken, dus ook vanuit De Teruggave in Breda. Aandacht voor Internationale Vrouwendag is en blijft belangrijk: we vieren onze verworven rechten maar er is nog veel te doen als het gaat om écht gelijke behandeling. Ook in Nederland. De verschillende evenementen helpen dan ook deze rechten onder de loep te nemen.

De avond begon met een introductie van Vibeke Asbjørnsen (directeur internationale school Breda) . Zij liet ons kennis maken met de verschillende sprekers van de avond. De Senior-Adviseur Economie van de gemeente Breda Bas van Gerwen begeleidde als enige man van de avond de sprekers en liet ons eerst kennismaken met verschillende onderwerpen door het gebruik van de Mentimeter. Via deze functie werden er vragen gesteld die door middel van realtime feedback weer teruggekoppeld werden. Een leuke en interactieve manier om zo de avond af te trappen.
Wethouder heet ons welkom
“We still need the connection to become stronger together.” Wethouder Miriam Haagh startte haar welkomstwoord met een prachtige quote. Deze quote kwam tot zijn recht door haar verschillende reizen naar Afrika waar ze werd geïnspireerd en gestimuleerd om een actieve rol te krijgen binnen de politiek.


Meer inspirerende verhalen

Carla Kranenborg-van Eerd is werkzaam als senior strategisch adviseur bij Rijkswaterstaat en Raadslid bij de VVD in Breda. Ze deelde haar persoonlijke verhaal over hoe ze is opgevoed door haar ouders in een klein dorp in Limburg en hoe ze door hen werd gestimuleerd om altijd haar dromen te volgen. Ze vertelde over haar moeder die erop stond dat Carla goed opgeleid en daardoor altijd onafhankelijk zou zijn. Haar ouders werkten fulltime en waren een perfect voorbeeld van een sterk en toch onafhankelijk huwelijk.


Carla: “Ik geloof dat in een organisatie een team een goede balans moet hebben. Niet alleen maar een combinatie van de beste individuen, maar een combinatie van de allerbeste individuen. Elkaar complimenten geven en stimuleren, dat maakt een sterk teamverband.” Ook neemt ze ons mee in de verwarring die er bij haar ontstaat als het gaat over het zoeken van gekwalificeerde vrouwen voor in een organisatie. Dit gaat volgens haar moeizamer dan het vinden van een man en daaruit ontstaat veel verwarring bij Carla.

 

“De spotlight wordt niet gebracht, maar ga er zelf instaan. Houd je niet in omdat iemand je anders zegt, laat je niet voor de gek houden. Maak voor jezelf de regel om je eigen balans te bepalen.”


Yolanda Buchel is Chief-Coaching & Content Officer én mede-oprichter van WOOSH5. Yolanda heeft een succesvol HR en Coaching trackrecord en is ervan overtuigd dat veerkracht ontwikkeling een must is voor de 21e eeuw.  De ervaring die zij heeft opgebouwd gebruikt om boeken te schrijven, zoals het boek LEF. Met inspirerende verhalen over stappen die zij in het verleden heeft genomen en de persoonlijke groei die zij hierdoor ervaarde, hoopt ze vrouwen te inspireren en wil ze een rolmodel zijn voor haar dochter.

 

Yolanda werd gevraagd of persoonlijke leiderschap nature of nurture bevat. Ze gaf duidelijk aan dat je hierin moet groeien. Ze weet dat voor mannen en vrouwen genoeg veranderd moet worden en hoopt dat de verschillende tips en trucs van de avond hen helpt om ze verder op weg te helpen.

 

 

 

“Vanavond zijn er echte rolmodellen aanwezig geweest. Maak jezelf zichtbaar en droom groot. De kleine stappen die je maakt, maken het verschil.”

 

Afsluiter van de avond

Anne-Marie de Brouwer is medeoprichter en teamlid van IMPACT. Ze is ook de voorzitter van de Mukomeze Foundation, die het leven verbetert van overlevenden van genocidaal seksueel geweld tijdens de genocide tegen de Tutsi in Rwanda in 1994. Daarnaast is ze mede-eigenaar van Bèkske: Rwandan Empowerment Coffee. Anne-Marie deed promotieonderzoek naar conflict gerelateerd seksueel geweld en internationaal strafrecht. We werden meegenomen in een verhaal over oorlogen, indringers, moordenaars en seksslaven. Deze gruwelijke gebeurtenissen hoort Anne-Marie nu zo’n 20 jaar van de slachtoffers. Ze vroeg zich daarom ook af hoe we samen een verandering kunnen maken. “One cannot support everyone, but everyone can support someone.”

In 2003 liep Anne-Marie stage in Afrika en daar ontmoette ze Jean Gakwandi. Jean is een van de overlevende van de genocide en heeft in 1994 een organisatie opgericht. Ook liet hij de huizen van de slachtoffers zien die hij al jaren support. Anne-Marie was erg getroffen door de verhalen van overlevenden van de genocide. Met name het seksuele geweld dat de vrouwen tijdens de genocide was aangedaan, de impact hiervan op hun levens en de geringe (inter)nationale support hiervoor deed hen overtuigen dat deze groep steun verdiende. Dit resulteerde in 2008 in de oprichting van de stichting Mukomeze. Genocide overlevenden worden door hen gesteund. De meeste zijn vrouw en de band met deze vrouwen gaat erg diep. Sommigen hebben hele families verloren, maar ook weer nieuwe families gevonden. Ook voor Mukomeze voelt het alsof ze nieuwe families krijgen door zo sterk met de overlevenden in contact te staan.


In 2019 startte Anne-Marie samen met Eefje de Volder en Louan Verkruisen een nieuwe onderneming genaamd Bèkske. Hierdoor werd er een connectie gemaakt met Rwanda en Nederland met een sterke koffie voor sterke vrouwen. Met de financiële steun van de gemeente Tilburg aan Stichting Mukomeze werd de import van de eerste 599 kg koffiebonen uit Rwanda begin 2018 mogelijk. 39% van de opbrengsten van Bèkske wordt gebruikt om de slachtoffers verder te steunen. Anne-Marie: “We moeten samenwerken om de omgeving te helpen, dream big, follow your dreams and do the work you love, with the people you love.”

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Aithra Nieuws

Andere nieuwsberichten

25 mei – Bosbad

Bosbad met Petra Joziasse De eerste editie van was een groot succes. Samen op afstand in verbinding naar buiten voor een ‘Bosbad’; een online Team-event met

Lees meer »